✧・゚: *✧・゚:* Сузір'я 3.1 ЦЕФЕЙ

Альфа сузір'я Цефея носить назву Альдерамін. Це біла зірка 2.5 зоряної величини, спектрального класу А7, віддалена від нас на відстань 49 світлових років.
。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆
Бета Цефея - бета цефея - має блиск 3.2 зоряної величини. Віддалена від нас на відстань 595 світлових років. Зірка є подвійний, доступною невеликому аматорському телескопу. Це блакитний гігант спектрального класу B2 зі супутником 7.9 зоряної величини віддаленим від нього в поле зору на 13.3 секунд дуги.
Гамма сузір'я має назву Альраі і за блиском приблизно дорівнює беті - 3.2 зоряної величини. Це зірка спектрального класу К1, віддалена від нас на 45 світлових років.

Найбільш відома в Цефее зірка носить позначення дельта. Це знаменита змінна однойменного класу змінності (типу дельта Цефея або коротко - цефеїд). Блиск зірки змінюється в межах від 3.5 до 4.4 зоряної величини з періодом 5.37 діб. Що найцікавіше - разом з блиском у зірки змінюється і спектральний клас. Якщо в максимумі дельта Цефея відноситься до спектрального класу F5, то в мінімумі стає зіркою класу G2.
У просторі дельта Цефея віддалена від нас на значну відстань - 980 світлових років.

Крім цього вона є цікавою подвійною зіркою, доступною невеликим аматорським приладів. Її компонент має блиск 7.5 зоряної величини і відстоїть від головної зірки на 41 секунду дуги.
。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆
Ще одне відомою зіркою в Цефее є зірка мю Цефея. Її називають Гранатової зіркою. Вона має яскраво виражений помаранчевий колір і відноситься до спектрального класу М2 - червоний надгігант. Це найбільша з відомих зірок - її діаметр дорівнює 2400 діаметрами нашого Сонця - 22 астрономічних одиниць. Мю Цефея є Напівправильні змінної з коливаннями блиску від 3.4 до 5.1 зоряних величин з періодами 740 і 4400 на добу. Щоб подолати відстань від цієї зірки до нас світла потрібно 2800 років.
Зірка ксі Цефея, віддалена від нас на 102 світлових роки, є ще однією доступною невеликому приладу подвійний в сузір'ї. Блакитно-білий і жовтий компоненти зірки блиском 4.6 і 6.5 зоряної величини відповідно відстоять один від одного на 8.5 секунди дуги. Період обертання у цієї пари 3800 років.

Комментарии