✧・゚: *✧・゚:* Сузір'я 4.1 КАСІОПЕЯ

Альфа сузір'я Кассіопеї носить ім'я Шедар і блиск її дорівнює 2,2 зоряної величини. Це помаранчевий гігант класу К0 віддалений від нас на відстань 230 світлових років. Діаметр альфи Кассіопеї в 42 рази більше сонячного. У зірки є віддалений супутник дев'ятої зоряної величини, фізично не пов'язаний з основною.
。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆
Бета Кассіопеї також носить арабське назва Каф, що в перекладі означає - «долоня». Це зірка відноситься до спектрального класу F2 і є змінною зіркам типу δ Щита. З періодом 2,5 години блиск β Кассіопеї змінюється від 2,25 до 2,31 зоряної величини. Колір цього субгігант білий, по масі він в два раз більше нашого Сонця, а віддалений від нас на відстань 47 світлових років.
。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆
Гамма сузір'я є блакитно-білою зіркою спектрального класу B0. На даний момент вона має блиск 2,2 зоряної величини і віддалена від нас на відстань 610 світлових років. Це зірка відноситься до класу новоподібні зірок - її яскравість змінюється від 1,6 до 3 зоряної величини.
Дельта Кассіопеї носить ім'я Рукба (з араб. - коліно). А сяйво було 2,7 зоряної величини. Це блакитно-біла зірка спектрального класу A5 знаходиться на відстані 99 світлових років.
Остання зірка характерною М-подібної фігури сузір'я - це епсилон Кассіопеї - зірка блиском 3,3 зоряної величини. Вона відноситься до класу B3 і відстоїть від нас на 442 світлових роки.
。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆
Перейдемо до інших зірок цього багатого цікавими об'єктами сузір'я.
Відома подвійна ця Кассіопеї віддалена від нас усього на 19 світлових років. Це фізична пара з жовтим і червоним компонентами 3,5 і 7,5 зоряної величини прекрасна наблюдаема в невеликі телескопи.
Йота Кассіопеї також є кратною зіркою. Вона відстоїть від нас на 142 світлових роки. У невеликі телескопи у основний білої (4,6 зв.велічіни) видно неяскравий (8,4 величини) супутник. У телескопи побільше помітний ще один супутник жовтого кольору 6,9 зоряної величини.
Цікавий жовто-білий надгігант (сп.класс G0) - ро Кассіопеї. Це одна з зірок володіють дуже високою світністю - півмільйона Сонць, діаметр її дорівнює 450 сонячним. Це полуправильная пульсуюча змінна, яка зраджує свій блиск від 4,1 до 6,2 зоряної величини з періодом 320 діб. Відстань до неї близько 10-15 тис. Світлових років.

Комментарии