✧・゚: *✧・゚:* Сузір'я 4.2 КАСІОПЕЯ

Ще одна подвійна - сигма Кассіопеї, тісний пара зірок 5,1 і 7 зоряної величини, віддалена від нас на відстань півтори тисячі світлових років. Ця пара зеленого і блакитного кольору також видно в невеликі телескопи.
。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆
Широку пару є пси Кассіопеї, помаранчевий гігант 4,7 зоряної величини. Відстань до нього 193 світлових року. На відстані двадцяти кутових секунд дуги від основного компонента знаходиться неяскравий супутник 9,6 зоряної величини.
У сузір'ї кілька цікавих змінних зірок. Цефеида SU Кассіопеї змінює свій блиск в діапазоні від 5,7 до 6,2 зоряної величини з періодом 1,9 доби. RZ Кассіопеї відноситься до класу затемнених змінних зір. Блиск її змінюється від 6,2 до 7,7 величини за 1,2 доби. З долгоперіодіческіх змінних зірок (Мірід) починаючому любителю астрономії можна звернути увагу на R Кассіопеї. У максимумі вона доступна навіть неозброєним оком (4,7 зоряна величина). А в мінімумі її блиск падає до 13,5 зоряної величини. Період зміни блиску у цієї зірки понад рік - він дорівнює 430 діб.
У Кассіопеї дуже багато досить яскравих туманних об'єктів - в основному це розсіяні зоряні скупчення різного блиску і розміру, але є і пара галактик доступних невеликим аматорським приладів. Розглянемо деякі з цих об'єктів.
М 52 - досить яскраве розсіяне зоряне скупчення, розташоване неподалік від кордону з сузір'ям Цефея. Складається з сотні зірок і віддалене від нас на відстань 5200 світлових років. По блиску воно цілком доступно бінокля і займає на небі діаметр близько 12 кутових хвилин.
。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆
М 103 - розташоване поруч із зіркою дельта Кассіопеї. Складається з 25 слабких зірок і видно у вигляді витягнутої неяскравим групи зірок. Блиск скупчення близько сьомої зоряної величини, а діаметр близький до 6 хвилинам дуги. М 103 віддалене від нас на відстань 8500 світлових років.
NGC 457 - ще одне розсіяне зоряне скупчення. Воно розташоване поруч із зіркою фі Кассіопеї, тому відшукати його зовсім неважко. Складається приблизно з 80 зірок і його блиск близько шосту зоряну величину. Видимі розміри скупчення близько 13 кутових хвилин, а видалено воно від нас на відстань 7920 світлових років.
NGC 663 - це розсіяне скупчення розташоване неподалік від М 103 і за блиском приблизно дорівнює своєму сусідові - воно сьомої зоряної величини. За розміром NGC 663 буде більше - 16 кутових хвилин. Відстань до нього 8200 світлових років. В скупчення входить близько 80 зірок.
。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆。・:*:・゚★,。・:*:・゚☆
У Кассіопеї дві досить яскраві галактики, доступні невеликому аматорському приладу.
NGC 147 - карликова еліптична галактика блиском близько десятої зоряної величини (9,5m). Вона була відкрита Джоном Гершелем 8 вересня 1829 року. Галактика віддалена від нас на відстань 2,2 мільйона світлових років і є супутником галактики Туманність Андромеди (M 31). Вона разом з нею і нашим Чумацьким Шляхом входить в Місцевої групи галактик. Розміри цієї галактики 13 на 8 кутових хвилин.
Її сусідка - NGC 185 також є супутником М 31 і відноситься до Місцевої групи, відстань до неї 2 мільйони світлових років. Вона трохи яскравіше ніж NGC 147 - 9,2 зоряної величини. Ця галактика була відкрита на тридцять років раніше, ще Вільямом Гершелем - 30 листопада 1787 року. Видимі розміри NGC 185 - 12 на 10 хвилин дуги.
185-Cas1

Комментарии