·͙⁺˚*•̩̩͙✩•̩̩͙*˚⁺‧͙⁺˚*•̩̩͙✩•̩̩͙*˚⁺‧͙⁺˚*•̩̩͙✩•̩̩͙*˚⁺‧͙ Небесні координати. Екліптика

Щоб чітко визначити положення об'єкта на небі нам потрібно знати його небесні екваторіальні координати. Що ж це таке? Спробуємо пояснити «на пальцях» ...

Подивимося на малюнок -
koord
★・・・・・・★・・・・・・★・・・・・・★          ★・・・・・・★・・・・・・★・・・・・・★
Так як ми знаходимося в середніх широтах північної півкулі, то північний небесний полюс розташований у нас під деяким кутом до горизонту, а не прямо над головою (це називається в зеніті), як було б, якби ми перебували на Північному полюсі землі. Слід запам'ятати, що висота небесного полюса над обрієм дорівнює широті вашого місця спостереження. Уявна лінія, що з'єднує Північний і Південний небесний полюса, називається вісь світу. Окружність перпендикулярна осі світу носить назву небесний екватор. Для наочності можна вважати її проекцією земного екватора на небесну сферу - якби ми перебували в даний момент десь в теплих краях в районі екватора, небесний екватор був би у нас в зеніті. Координата, яка відлічується уздовж небесного екватора, позначається грецькою буквою альфа і носить назву - Пряме сходження. Вона вимірюється в годинах, хвилинах і секундах. Співвідношення такі ж як і в звичайних годинах - повне коло 24 години, в годині 60 хвилин, в хвилині 60 секунд. Координата, яка вимірюється по дузі перпендикулярно небесного екватора носить назву - Схиляння і позначається буквою дельта. Вона вимірюється в градусах (від 0 на екваторі до 90 на полюсі), хвилинах і секундах дуги. Причому в північній півкулі (вище небесного екватора) значення відміни позитивні, а нижче - південніше - негативні.
★・・・・・・★・・・・・・★・・・・・・★          ★・・・・・・★・・・・・・★・・・・・・★
Пряме сходження відраховується від точки з координатами 0 годин - точки весняного рівнодення. У цій точці небесний екватор перетинається з лінією вздовж якої Сонце рухається по небу, званої екліптикою. Сонце буває в цій точці в день весняного рівнодення. Переміщаючись уздовж екліптики наше світило по черзі знаходиться в дванадцяти відомих зодіакальних сузір'ях, а також в сузір'ї Змієносця. Ще раз воно перетинає небесний екватор в день осіннього рівнодення.
Тепер ще раз поглянемо на малюнок. Дуга з'єднує точки півночі і півдня і проходить через північний небесний полюс називається небесним меридіаном. Всі світила, простуючи над горизонтом і поступово переходячи по небу протягом ночі, перетинаючи небесний меридіан знаходяться в найвищій точці над горизонтом - вона називається кульмінацією. Це найзручніший час для спостереження об'єкта протягом ночі - він знаходиться в південній стороні неба на максимальній висоті над горизонтом.
★・・・・・・★・・・・・・★・・・・・・★          ★・・・・・・★・・・・・・★・・・・・・★
До речі, якщо придивитися до малюнка вище уважніше, то стане зрозуміло, що частина зірок в районі північного небесного полюса взагалі не буде заходити за горизонт протягом ночі. Це так звані заходять сузір'я - навколополярні сузір'я.

Комментарии