·͙⁺˚*•̩̩͙✩•̩̩͙*˚⁺‧͙⁺˚*•̩̩͙✩•̩̩͙*˚⁺‧͙⁺˚*•̩̩͙✩•̩̩͙*˚⁺‧͙ Навколополярні сузір'я, Ч.III

Його дружина Кассіопея трохи в стороні. Характерна постать у вигляді перевернутої букви М або W, відразу кидається в очі. У цьому сузір'ї 90 зірок видимих ​​неозброєним оком, багато цікавих об'єктів для спостереження. Особливо багато сузір'я розсіяними скупченнями. За площею вона практично дорівнює Цефею - 598 кв.градусов.
У старовинних атласах царицю Єгипту зображували сидить на троні -

cas1
────────⊹⊱✫⊰⊹────────

Щоб знайти саме непримітне з сузір'їв приполярній області неба - Жирафа, бідного яскравими зірками, потрібно провести пряму між зірками дельта і епсилон Кассіопеї і між Кассіопея і Великою Ведмедицею знайдеться шукане сузір'я. Жираф з'явився на зоряних картах в епоху географічних відкриттів. Вперше на зоряній карті він позначений в атласі Барчіуса в 1624 році. У цьому досить великому сузір'ї - 757 кв.градусов, всього 50 зірок доступних спостереженню неозброєним оком.                                                                                                                         ────────⊹⊱✫⊰⊹────────
Останнє з сузір'їв нашої розповіді на сьогодні - Дракон, простягнулося аж на 1083 кв.градуса, петляючи навколо полюса світу і Малої Ведмедиці. У ньому є і цікаві подвійні, і туманні об'єкти. Знайти голову Дракона, представлену чотирикутником із зірок гами, бети Дракона і двох слабший, можна відклавши перпендикуляр до базової в нашому сьогоднішньому огляді лінії пошуку в районі Полярної. У Дракона 80 зірок видимих ​​неозброєним оком. До речі Дракон - приклад одного з сузір'їв, де альфа - не найяскравіша в сузір'ї. Тут вона поступилася пальмою першості іншим буквах грецького алфавіту - її блиск всього 3,7 зв.велічіна. А найяскравіша в сузір'ї гамма Дракона (Етамін) має блиск 2.2 зоряної величини.

Комментарии